
Soğutma cihazında arıza ile karşılaşıldığında ilk yapılması gereken şeylerin başında trane chiller arıza kodları listesini kontrol etmektir. Arızanın saptaması yapıldıktan sonra zaman kaybetmemek için servisin hemen çağrılmasında fayda vardır. Çünkü zaman geçtikçe hem verim kaybı yaşanacağından hem de sorunun büyümesi riski olduğundan servise çabucak haber verimesi ve arızanın saptanması önemlidir. Bu nednele bu yazımızda trane chiller arıza kodları ve trane chiller soğutma sistemi arıza kodları konusunda yardımcı olup kodları paylaşacağız. Trane chiller arıza kodları genelde kullanılan panele göre değişilik göstermektedir. Fakat arızaların tespiti için oldukça önemlidir. Özellikle bu marka ürünlerin araçları iki çeşit olarak bilinmektedir. Hava soğutmalı ve su soğutmalı chiller marka ürünler çok büyük önem arz etmektedir.
maliyeti arttıran bazı durumlar mevcuttur. Belirli periyotlarda ya da sürelerde bakım yapılmadıkça ürününü bakımsızlıktan daha fazla kullanım kapasitesi düşecek ve genel periyotlar halinde az bakıma tabi tutmanın da maliyeti artacaktır. Uzun soluklu bu işlemleri yerine getirmeyenlerde ciddi anlamda zararla karşı karşıya kalabilecektir. Her iki chiller tipi de oldukça sık kullanım alanına sahip olmakla birlikte, kullanılacak bölgenin ve yapılacak işin özelliklerine göre tercih edilme durumları değişmektedir. Her iki chiller grubunun da markalarına göre değişmektedir. Trane chiller arıza kodu ya da trane chiller soğutma sistemi arıza kodları yapısına, paneline göre değişmektedir. Sorunun saptanması ve trane chiller arıza kodu bilinmesi neredeyse sorunun yarısını çözümü demektir. Bu tarz cihazlarda sorun saptamak çok önemlidir. Bu yüzden trane chiller soğutma sistemi arıza kodları konusuna hakim olmak gerekir. Soğutma grubu ürünlerinin genel olarak bakımı da belirlenmiş periyotlar halinde yapılmaktadır. Belirlenen tarihler içerisinde özellikle mart ayı başta olmak üzere belirli periyotlar halinde bakıma tabi tutmak ürünü daha sağlam kullanım avantajını yansıtır. Gerekli olan işlem maliyetini azaltacaktır.
Trane Chiller Servisi Çağırmadan Önce Yapmanız Gerekenler
Arıza durumlarında servisi çağırmadan önce arıza kodlarının incelenmesi ve sorunun saptanması işleri hızlandırabilmektedir. Bunun için trane soğutma arıza kodları konusuna hakim olmanız sizin için bir fayda sağlayabilir. Ardından servisi çağırmanız en doğrusu olacaktır. Bazı durumlarda sistemin elektirkle ilişkisini kesmek gerekebilir. Eğer size bir zararı dokunmayacaksa elektiriği kesmek çoğu zaman mantıklıdur. Ancak bu her durumda farklılık gösterir. Bazı durumlarda işe yaramayabilir. Bunlardan önce cihazın çalışma prensibini öğrenmeniz gerekir.
Trane chiller çalışma prensibi: Cihaz bir evapoarator ve bir kondenserden oluşur. Evaporator içinden geçen suyu 5 veya 6 dereceye soğutmak üzere condenserdeki sogutucu gazın özelliğinden yararlanmakatdır.Bu gaz cihaz üzerindeki kompresör yardımı ile sıkıştırılır ve evap içindeki kanllara iletilir.kaynama noktası çok düşük olan bu gaz normal suyu soğutarak ekzotermik bir reaksiyon gerçekleştirir bu şekilde soğuma işlemi gerçekleştirilir.Gazın makul ısı seviyesine düşürmesi içinde kuledeki su kullanılmaktadır. CVGF için kuleden gelen suyun 26-33 ‘C arası olması gerekmektedir. Genel mantık olarak kule ve kondenser kendi aralarında eşanjör evap ve kondenserde kendi aralarında eşanjör prensibine göre çalışır. Kompresör kapasitesini kompresöre gazı ileten IGV veya Orifice dediğimiz parça yardımı ile gerçekleştirilir. Trane arıza kodları pek çok nedenden dolayı oluşabilir. Eğer trane arıza kodu ile karşılaşırsanız, trane chiller arıza tamir servisini çağırmanızı tavsiye ederiz.
Arıza Kodları ve Akıllı Çözümler
Trane Chiller soğutma sistemleri modelerinde panele göre farklı arıza kodları mevcuttur bunlardan bazıları şunlardır:
- A0: İç ünite emniyet elemanları hatası
- A3: İç ünite PCB arızası
- A4: İç ünite drenaj seviye kontrol sistemi arızası
- A6: İç ünite fan motor kilitlenmesi aşırı yük arızası
- A7: İç ünite salınım kanatçık motor arızası
- A9: İç ünite elektronik genleşme vanası hareketli parçasının arızası
- AF: İç ünite drenaj seviyesi üst limit
- AJ: İç ünite kapasite tespit elemanı arızası
- C4: İç ünite likithattı termistör arızası
- C5: İç ünite termistör arızası
- C9: İç ünite giriş havasıtermistör arızası
- CJ: İç ünite uzaktan kumanda termostad sensör arızası
- E0: Dış ünite emniyet elemanı devrede
- E1: Dış ünite PCB arızası
- E3: Dış ünite yüksek basınc swici devrede
- E4: Dış ünite alçak basınç swici devrede
- E9: Dış ünite elektronik genleşme vanasının hareketli parçasının arızası
Arıza Olmayan Durumlar
Cihaz iç ünitede oluşturduğu buharı dış üniteye gönderdiği için dış ünitede su akıntısı olabilir. Isıtma modundayken otomatik buz çözme işlemi sebebi ile de dış ünitede su akıntısı oluşabilmektedir. Bu normal bir durumdur. Arıza değildir.
Cihazın çalışırken ve kapatıldığında borulardan su sesi gelebilir. Çalışma başladıktan yaklaşık 2-3 dk. sonra da cihaz anormal derecede sesli çalışıyor gibi gelebilir. Bu soğutucu akışkan sesidir. Yani cihazınızda bir sorun yoktur, normal bir durumdur. Çalışma sırasında hafif gıcırtı sesi de duyulabilir. Bu ısı değişimine bağlı ön kapağın genleşmesi veya büzülmesinden kaynaklıdır. Bu da normal bir durumdur.
Bilinçsiz Müdahalelerden Kaçının Yetkili Servise Güvenin!
Chiller cihazlarda bilinçsiz müdahaleler yüzünden bir çok sorun meydana gelmektedir. Özellikle bazı firmalar sorunu önemsemeyip bilinçsizce müdahale etmektedir. Bu durum soğutma cihazının performasını düşürdüğü gibi ömrünü de azaltmaktadır.Bu nedenle yapılması gereken cihazın yıllık bakımlarını aksatmamak ve arıza durumunda yetkili servisle temasa geçmektir.