
Rhoss chiller cihazında arıza durumlarında kodlara bakılması gerekmektedir. Arızanın saptanmasından sonra verim kaybı yaşamamak için yetkili servise haber vermek mantıklı olacaktır. Kodların önemli olması nedeniyle bu yazımızda Rhoss chiller arıza kodları sayesinde hem kullanıcıların hem de servislerin işi kolaylaşmaktadır. Rhoss chiller arıza kodları genelde kullanılan panele göre değişiklik göstermektedir. Ancak belirli problemlerin çözümleri için oldukça önemlidir.
Bilindiği üzere chiller cihazları; kondenser ünitelerinin yapısına göre “hava soğutmalı” ve “su soğutmalı” olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Hava soğutmalı chiller cihazları; bakır boru alüminyum kanattan imal edilmiş kondenser ünitelerinde, yüksek sıcaklığa sahip soğutucu gazın ısısını, ortam havası vasıtasıyla düşürürken, su soğutmalı chiller cihazlarında bu görev shell&tube yapıda ki eşanjörler vasıtası ile yerine getirilmektedir. Her iki chiller tipi de oldukça sık kullanım alanına sahip olmakla birlikte, kullanılacak bölgenin ve yapılacak işin özelliklerine göre tercih edilme durumları değişmektedir. Her iki chiller grubunun da markalarına göre değişmektedir. Sorunun saptanması ve rhoss chiller arıza kodu bilinmesi neredeyse sorunun yarısını çözmek demektir.
Rhoss Chiller Servisi Çağırmadan Önce Yapmanız Gerekenler
Bir arıza durumunda servisi çağırmadan önce sorunun kaynağından emin olmalısınız. Bu noktada daha hızlı hareket edebilirsiniz. Bunun için rhoss soğutma arıza kodları konusuna hakim olmanız sizin için bir fayda sağlayabilir. Ardından servisi çağırmanız en doğrusu olacaktır. Sistemin elektrikle ilişkisini kesmeniz eğer size bir zararı dokunmayacaksa mantıklı olabilecektir. Ancak bu her durumda farklılık gösterir. Bazı durumlarda işe yaramayabilir. Örneğin sistemde normalde başka bir gürültü mevcut ise ve rhoss arıza kodları konusunda temkinli davranılmalıdır. Rhoss chiller arıza tamir ile iletişime geçerek, rhoss chiller soğutma sistemi arıza kodları konusunda detaylı bilgi alabilirsiniz.
Arıza Kodları ve Akıllı Çözümler
Rhoss chiller modelerinde panele göre farklı arıza kodları mevcuttur bunlardan bazıları şunlardır:
- Code .1: Giriş su sensörü arızası
- Code .2: Çışık su sensörü arızası
- Code .3: konsender giriş su arızası
- code .4: konserder çıkış su arızası
- code .5: heat recovery sensör arızas A
- code .6: heat recovery sensör arızası B
- code .7: emiş gaz sensör arızası A
- code .8: emiş gaz sensör arızası B
- code .9: s motor sensör arızaso A1
- code .10: s motor sensör arzıası A2
Arıza Olmayan Durumlar
Cihaz kapatılıp hemen sonrasında yeniden açıldığında kompresör sigorta atmasını engellemek adına 3 dk. kadar bir süre bekler ve çalışmaz. Bu normal bir durumdur. Chiller kapatıldıktan sonra yeniden takılırsa eğer koruma devresi 3 dk. kadar devreye girer ve cihaz bu süre içinde çalışmaz. Bu da normal bir durumdur. Genelde bu durumlarda arıza olduğu düşünülür ancak yanlıştır. Chiller iç ünitede oluşturduğu buharı dış üniteye gönderdiği için dış ünitede su akıntısı olabilir. Isıtma modundayken otomatik buz çözme işlemi sebebi ile de dış ünitede su akıntısı oluşabilmektedir. Bu normal bir durumdur. Bu da yine arıza değildir.
Bilinçsiz Müdahalelerden Kaçının Yetkili Servise Güvenin!
Cihazlarda meydana gelecek her türlü küçük arızada yetkili servise haber vermek en doğrusudur. Çünkü bilinçsiz müdahaleler sorunu çözemediği gibi büyümesine de neden olabilmektedir. Bu nedenle zaman kaybetmeden yetkili servisi aramak ve yetkili servise güvenmek gerekmektedir.